A TÁMOGATOTTAK

A jótékonysági esküvő támogatottjainak kiválasztását mondhatjuk sorszerűnek. Nem tudatos, nem is lehet az. Emberi vonalak, ajánlás hozza őket elénk. Többnyire a segítségre szorulók, vagy már segítséghez jutottak fordulnak hozzánk újabb gyermekek történeteivel, melyeken ez az összefogás fordíthat, segíthet.

Ebben az országban sok helyen van szükség kezekre, melyek adni tudnak. Sokféleképpen lehet ezt megtenni. El lehet érni sokakat kisebb adománnyal, kiválasztottakat nagyobbal. Nincs olyan, hogy jobb, vagy rosszabb. Egyik nagyon kedves támogatónk fogalmazta meg ezt igazán jól: “A segítség nem válogat.”

Az esküvőhöz igazítottuk ennek a szellemiségét. Egy összefogás, egy esküvő egy család-gyermek életének minőségén, jövőjén változtat, modósít, jobbá tesz. Egy páros boldog napja, párhuzamosan egy másik család nagy napjává is válik. Köztük helyezkedik el az a rengeteg ember, akik adnak. Tudásukhoz, erejükhöz, tehetségükhöz igazodva.

2018. Menich Mátyás

Matyi a 6. gyermek egy pilisi családban. 2010. júkius 7-én született, a terhesség 29. hetében. A pici baba másnap agyvérzést kapott. Mozgása, beszéde érintett. Kis gyermek kora óta fejlesztik, óvodai éveiben a Pető Intézetbe járt. Jelenleg a Pilisi Gyermekotthon és Általános Iskola 1. oasztályos tanulója.
Matyi kedves, mosolygós, csillogó szemű kisfiú, akinek fejlesztéséhez, tanulmányaihoz egy speciális számítógép nagyon nagy segítség lehet. Kezét nehezen használja, így írása a nehéz mozgás miatt akad. Nehezen formálja a szavakat. A számítógép a szem mozgását érzékeli, ezáltal új világ nyílhat meg számára tanulásban és kommunikációban. Speciális székben ülve karjain támaszkodik, egy keret, mellyel állni tudna az órákon, könnyítené az írástanulását is, jobb terhelést adva az íráshoz. Édesanyja egy új terápiát is szeretne megtanulni (ABR), mellyel az izmait fejleszthetik, ehhez is anyagi támogatásra lenne szükségük.
Matyi 5 testvére (Krisztián 10, Johanna 14, Benjámin 16, Zakariás 19, Ráhel 20) mind tanulnak, általános iskolában, gimnáziumokban, okj-s képzésen, egyetemen. Novemberben ismét egy kisfiú érkezik a családba, akit Matyi nagyon vár már. Nagyon örül, hogy kisfiú lesz a kistestvér, mert így együtt tanulhatnak majd focizni.

2016. Dénes-Dombi Ravand

Ravand 2008. február 10.-én született, Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön. Mivel lábujjhegyen kezdett járni, különböző ortopédia és egyéb vizsgálatokat követően végül 2014. nyarán derült ki, hogy Ravandnak Gerincvelő Izomsorvadása (Spinális Izomatrofia) van, amit egy SMN1 gén hibája okoz és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek fokozatos elvesztését eredményezi. Fokozatos izomgyengeséget, izomsorvadást okoz, legelőször a nyak és törzs tartását végző izmok, majd a kar és láb izmai érintettek, majd végül a bordákhoz kötődő légzést támogató izmok. Ravand még járóbeteg és ezt az állapotot szeretnék a szülők és a fejlesztők fenntartani neki ameddig csak lehetséges. Egy San Franciscóban élő doktor Dr.Meir Schneiderről aki gyogyíthatatlannak tartott izom és idegsorvadásos betegeknél hihetetlen eredményeket ért el, nem csak Amerikában hanem a világon mindenütt, kialakított egy speciális masszázst. A szülők ezt a masszázst szeretnék elsajátítani, hogy lassíthassák Ravand betegségének lefolyását, az életminőségét minél hosszabb ideig tarthassák jó minőségen.

 

2014. A Galambos ikrek

Beni, Fefe, Zalán hármas ikrek. Csodálatos szülők remek gyerekei. Beni súlyosan oxigénhiányos, Fefe kevésbé, ám szintén fejlesztésre szorulóan sérült. Minden nap hajnalban kelnek, jönnek fel Várpalotáról a Pető Intézetbe. Heroikus küzdelemmel teli hétköznapok mégis könnyedén, mosolyogva élik meg őket. Beninek a Lazarov műtétre volt szüksége. Fefének pedig a hazai műtét utáni rehabilitációhoz eszközökre. 2014. őszén Spanyolországban megműtötték Benit, akinek a fejlesztése továbbra is nagy feladat lesz, ám a műtéttől az eredményessége javul. Fefét 2015. április 2-án műtik. Szurkolunk, hogy jól sikerüljön. A hazai műtét állami támogatást kapott.
Aki ismeri ezt a családot mind rácsodálkozik. Hogy lehet 3 feladatot bőven adó fiú mellett ennyi energia, ennyi mosoly. Csilláék nagy harmóniában, szeretetben, kitartással alkotnak egy összetartó családot.

 

2013. Kovács Benedek

Kovács Benedek egy rendkívüli kisfiú. Születéskor oxigénhiányos lett, mely a mozgását károsította. Csodálatos édesanyja van, aki komoly küzdelmek árán megtanította járni, kikerült a tolókocsiból.
Ám ahogy Benedek nő, az izmai húzodnak össze, a járása újra, meg újra veszélybe kerül. Itthon csak következményeket tudták műtétekkel valamennyire korrigálni. A kinti műtét a kiváltó okot orvosolná.
A 2013-as jótékonysági esküvő kezdete volt egy két éves nagy küzdelemnek. Küzdelemnek a hétköznapokkal, Benedek növés miatt nehezedő állapotával, a kinti műtét anyagi támogatásának megvonásával. A jótékonysági esküvő a kiíráskor az utazást, a 6 hetes rehabilitáció anyagi oldalát fedezte. Ám valahogy az utolsó pillanatban a műtét támogatását az OEP visszavonta. Hiában mondta ki bíróság, hogy jogszerűtlen, a fellebbezés már új jogszabályokkal indult volna, vesztésre ítélve. Így Melinda gyűjtésbe kezdett. A műtét költsége két év alatt jótékonysági adományokból sikeresen összeállt. Ez a két év rengeteg hullámvölggyel volt nehezítve. 2015. április 17-én Benedeket műtik az Államokban.